17.7 C
Kiskunmajsa

HÁZSZENTELÉSI SZERTARTÁS KÍGYÓSON

- Hirdetés-spot_imgspot_img
HÁZSZENTELÉSI SZERTARTÁS KÍGYÓSON
Vízkereszt ünnepe Jézus Krisztus megjelenésének három aspektusát foglalja magába: a napkeleti bölcsek imádását, Jézus megkeresztelkedését a Jordánban és Jézus első csodáját a Kánai menyegzőn.
A magyarság körében a vízkereszt ünnepéhez kötődően különböző népszokások alakultak ki a századok során, és hagyományosan ekkor kezdődik a húshagyó keddig (a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdát megelőző nap) tartó farsangi időszak.
Vízkeresztkor a 15. századtól kialakult szokás szerint házszenteléseket tartanak. A szertartás során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás szerint ekkor az ajtófélfára felírják az évszámot és a latin áldásformula kezdőbetűit: CMB, ami latinul annyit jelen: Christus mansionem benedicat (Krisztus áldja meg e házat).
Kiskunmajsán is tartják a régi szokást és a múlt hét végén több otthonban is házszentelést tartottak. Kosik Sándor plébánost egy kígyósi tanya megszentelésére kísérte el a KVT stábja.

- Hirdetés-spot_imgspot_img

Legfrissebb hírek

- Hirdetés-spot_img

Kapcsolódó hírek

- Hirdetés-spot_img