15.5 C
Kiskunmajsa

JÁSZSZENTLÁSZLÓ: ÁTADTÁK A MÁSFÉL MILLIÁRD FORINT EURÓPAI ÉS KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSSAL MEGÉPÜLT ÚJ SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPET

- Hirdetés-spot_imgspot_img
A kis települések közül Jászszentlászlón az első között építettek szennyvíztisztító telepet és hozzátartozó szennyvízhálózatot az országban a 90-es években. Ehhez a rendszerhez csatlakozott a szomszédos Szank település 2001-ben. A csatornahálózat azonban az elmúlt több mint két évtized alatt tönkrement. A problémát tovább fokozta az is, hogy a napi 300 köbméteres befogadóképességű telep már nem volt képes fogadni azt a mennyiségű szennyvizet, ami Jászszentlászlón és Szankon keletkezett, emiatt kellemetlen szaghatás és fertőzésveszély állt fent.
Az új jászszentlászlói szennyvíztisztító telep megépítésének a célja ezen problémák kiküszöbölése, a megnövekedett igényeknek való megfelelés volt – mondta el az ünnepélyes átadáson Nagy András, Jászszentlászló polgármestere. Hangsúlyozta, bár a munkálatokat számtalan probléma nehezítette, de az összefogás végül elhárított minden akadályt. Ez a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a jászszentlászlói és szanki lakosok egy jobb és tisztább környezetben élhetnek a jövőben – összegezte a településvezető a múlt pénteki avatón.
Varga Ferencné, Szank polgármestere köszönetet mondott a beruházásért mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett a megvalósításban. Mint mondta, mindannyiunk érdeke és feladata, hogy a jövő generációjának olyan életteret biztosítsunk, amely élhető, egészséges és biztonságos.
Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a jászszentlászlói szennyvízelvezetési és – tisztítási rendszert – amely Szank szennyvízkezelését is ellátja – a szolgáltatói területükön működő összesen 19 szennyvíztisztító telepük „ékkövének” nevezte. Emlékeztetett, hogy 2014 óta vízszennyezési bírságot kellett fizetniük, mert a jászszentlászlói rendszer már nem tudta a megnövekedett hidraulikai és szervesanyag-terhelést feldolgozni. Elmondta, hogy a most átadott biológiai, nagy terhelésű szennyvíztisztító telep kialakításakor a kivitelező a meglévő szennyvízátemelőket mind építészetileg, mind gépészetileg, mind pedig irányítástechnológiailag teljesen felújította. A két településről jelenleg 375 köbméter szennyvíz érkezik az 512 köbméter kapacitású telepre. Korábban Szankról Jászszentlászlón keresztül vezették a szennyvizet, de a projektnek köszönhetően most már a településről közvetlenül a szennyvíztisztító telepre érkezik – tette hozzá az ügyvezető igazgató.
Rentz Tamás, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára az eseményen elmondta: a Jászszentlászlón megépült telep része annak az országos fejlesztési programnak, amelynek keretében az elmúlt 14 évben hazai és uniós források felhasználásával több mint ezer milliárd forintot fordított a magyar kormány új víziközmű infrastruktúra-fejlesztésre. Ennek köszönhetően a magyarországi szennyvíztisztító telepek száma mára közel megduplázódott, illetve jelentősen javult az ellátásbiztonság az ország egész területén. A lakások rákötöttsége a szennyvízhálózatra az országban közel 85 százalékos, amely meghaladja a 80 százalékos jelenlegi uniós átlagot – tette hozzá. Kiemelte: a magyar kormány számára továbbra is rendkívül fontos a víziközmű-fejlesztésekre fordítandó források megfelelő ütemezése, ezért 2024-ben több mint 200 milliárd forintot fordítanak víziközmű-beruházásokra, az összeg közel fele a hálózat rekonstrukcióját érinti.
Rentz Tamás tájékoztatása szerint folyamatban van a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz tervezése is, amely 242 milliárd forint összegű költségkeretet biztosít ivóvízminőség-javító, illetve szennyvízelvezetési és -tisztítási programok végrehajtására, továbbá újdonságként a víziközművek hatékonyságnövelésére. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány számára kiemelt prioritást élvez a víziközmű ágazat. Az elmúlt évben sikeresen lezajlott integrációs programhoz 14, korábban többségi önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltató csatlakozott, így 2024. január 1-jétől már 18 állami szolgáltató vesz részt a víziközmű-szolgáltatásban.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Magyarországon egy ember naponta 100 liter, Nagy-Brittaniában 150 liter, az Amerikai Egyesület Államokban 575 liter, míg Afrikában 20 liter szennyvizet termel. A világátlag naponta 50 liter személyenként – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy egy település népességmegtartó képessége jórészt a fiatalokon múlik. A Lakitelek Népfőiskola 30 kistérségét vizsgáló kutatása szerint pedig a fiatalok nemcsak az alapján döntenek egy település mellett, hogy mennyire tiszta a levegője, van-e bölcsőde és úthálózat, hanem fontos szempont a letelepedésük eldöntésekor, hogy megoldott-e és milyen minőségben a szennyvízelvezetés és -tisztítás. A jászszentlászlóihoz hasonló szennyvíztisztító telepi fejlesztések ugyanis egészségi és környezetvédelmi szempontból is fontosak – mutatott rá Lezsák Sándor.
- Hirdetés-spot_imgspot_img

Legfrissebb hírek

- Hirdetés-spot_img

Kapcsolódó hírek

- Hirdetés-spot_img