9.4 C
Kiskunmajsa

JÁSZSZENTLÁSZLÓ: LERAKTÁK AZ ÚJ SZENNYVÍZTISZTÍTÓ ALAPKÖVÉT

- Hirdetés-spot_imgspot_img
Ünnepélyes keretek helyezték el az új szennyvíztisztító telep alapkkövét Jászszentlászlón. Az új tisztító révén megoldódhatnak két település, Szank és Jászszentlászló szennyvízelhelyezési gondjai. Hétfőn a „Jászszentlászló és térsége szennyvízelvezetésének és tisztításának fejlesztése” megnevezésű pályázat nyitórendezvényén megjelent Nagy András, Jászszentlászló polgármestere elmondta, hogy településükön 1995-ben helyezték üzembe a szennyvíztelepet, majd kiépült a gravitációs rendszerű csatornahálózat. A kezdetekkor a település lakosságának körülbelül 80 százaléka kapcsolódott a hálózatra, amely szám a kétezres évek elejére szinte elérte a 100 százalékot. 2001-ben Szank község is csatlakozott a hálózatra, ahonnan az összegyűjtött szennyvíz egy 7,4 km hosszú vezetéken keresztül került a szennyvíztisztító-telepre.
Az eltelt évek nyomot hagytak az építmény egyes részein, az új rákötések folyományaként a telep elérte 2010-től a kapacitása határát. Emiatt egyre több üzemzavar és lakossági bejelentés jelzett problémákat. A telep nem tudta a tisztított szennyvízre vonatkozó határértékeket betartani, sokasodtak a büntetések is. Megszületett egy szakmai szervezetek által is támogatott kérelem, amelynek hatására 2019-ben a telep megkapta az átsorolást. 2021-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda, Jászszentlászló és Szank Község Önkormányzata között létrejött a támogatási szerződés egy új szennyvíztelep, újátemelők és csőhálózat megépítésére. A KEHOP-2.2.2-15-2021-00157 projektazonosító számú beruházás támogatási összege 1,5 milliárd forint, amelyből 1,35 milliárd forint Európai Uniós forrás és az önrész 150 millió forint melyet a Magyar állam biztosít. A projekt keretében megvalósul a szanki átemelők teljes felújítása illetve a szanki szennyvizet közvetlenül a tisztítóműre juttató csatorna szakasz megépítése és itt ahol állunk egy korszerű 512 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító telep megépítése. Nagy András tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a beruházás tervezett megvalósítása: 2023. december 31.
Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy nagy öröm társaságuk számára ilyen eseményen részt venni. Ismertette: cégük 18 szennyvízrendszert üzemeltet ugyanennyi szennyvíztisztító-teleppel. Véleménye szerint a Jászszentlászlón megvalósuló beruházásra már égető szükség volt. Mindezek után részletesen beszámolt a technológiáról, amit a beruházás során megvalósítanak. Hozzátette, hogy reméli, hogy jövő ilyenkor már a szennyvíztisztító-telep működni fog és gratulált a települések polgármestereinek a beruházás megvalósításához.
A beszédek után Varga Ferencné, Szank polgármestere, Nagy András és Mátyus Zoltán elhelyezték az új szennyvíztisztító-telep alapkövét.
 
- Hirdetés-spot_imgspot_img

Legfrissebb hírek

- Hirdetés-spot_img

Kapcsolódó hírek

- Hirdetés-spot_img