3.2 C
Kiskunmajsa
2022, november 30. szerda
spot_img

KISKUNMAJSA ÉS TÉRSÉGE: KEZDŐDIK A RÓKÁK VAKCINÁZÁSA

A rókák veszettség elleni vakcinázása miatt ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás március 26-án kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben. Baranyi Bertold, a majsai Petőfi Vadásztársaság vadászmestere elmondta, hogy Kiskunmajsa térségében is végeznek repülőgépes vakcinázást, így az érintett területeken plakátokkal tájékoztatják a lakosságot a tevékenységről.
Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre, ez azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat a tájékoztatja a lakosságot. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a
kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, valamint az érintett települések megyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető.
A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a
kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott. Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.
A program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő hazánkban. Utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon. Emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt. A kedvező járványügyi helyzetnek megfelelően a vakcinázandó területet is csökkenteni lehetett.

Kapcsolódó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Kövess minket!

8,853RajongókTetszik
507FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Legfrissebb cikkek