13.8 C
Kiskunmajsa

KISKUNMAJSA-KÍGYÓS: MEGÚJULT A KÍGYÓSI TEMPLOM TETŐSZERKEZETE

- Hirdetés-spot_imgspot_img

Nemrégiben befejeződött a kígyósi templom külső felújítása. A Magyar Templom-felújítási Program révén több mint 8,5 millió forintot költöttek a tetőszerkezet cseréjére és a vakolásra. Vörös Tibor, a beruházás műszaki ellenőre számolt be az elvégzett munkákról, amelyeket idővel a nyílászárók cseréjével szeretnék folytatni.
Az alábbiakban az építkezésről kiadott közleményt olvashatják:
A templom Kiskunmajsa-Kígyóspusztán 1941-ben, a tanyavilág népének összefogásával épült. Titulusa Keresztelő János fővétele – jól kifejezi a nép sorsát. E népet is lefejezte az erőszakos téeszesítés, és a tanyai iskolák bezárása. Akiket kollégiumba kényszerítettek, elvesztették kapcsolatukat szüleik kultúrájával. A városi élet után nem volt vonzó az egyszerű, munkás, a természet erőinek kiszolgáltatott élet. Sok fiatal elhagyta a tanyavilágot. Ma talán kezd helyrebillenni a temészettel-parasztsággal-tanyavilággal kapcsolatos értékrend. Kígyóspusztán is megjelent néhány fiatal család, újból vannak gyerekek.
Kígyóspuszta a kiskunmajsai egyházközség része. Az egyház e népet nem hagyta magára. A plébánián legtöbbször lakott lelkész, de Kiskunmajsáról, hiányában is ellátták az itt lakókat.
1993 óta a templom szomszédságában, régi iskolaépületekben működik a Hit és Kultúra Alapítvány. Az alapítvánnyal együttműködve szervezzük az itt élők kulturális-hitéleti tevékenységét. Az évek során Kígyóspusztán először megszűnt az iskola, majd az orvosi rendelő, végül a vegyes bolt is. Ez még jobban kiemeli a templom jelentőségét.
Az itt élők mindig szívükön viselték templomuk sorsát. Társadalmi munkában látják el a gondnoki és sekrestyési munkát. Azonban a fogyatkozó létszámú lakosság nem képes a templom felújítását önerőből vállalni. A templomtorony 2 éve önkormányzati támogatással megújult, de a felújítás folytatására nem volt forrás. A tetőfelújítást, és bádogozás cseréjét már nem lehetett tovább halasztani. A munka csak a templom beállványozásával volt elvégezhető. Az állványozást kihasználva most kellett a vakolathibákat is kijavítani és az épületet lefesteni. A kivitelezéshez elsősorban helyi vállalkozókat (ács-állványozó, bádogos, kőműves, festő) kerestünk, akiket ismertünk, és megelégedéssel dolgoztak már az egyházközségnek.
A felújítást a Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül, a Magyar Templom-felújítási Program keretében az EEÖR-KP-1-2021/1-000086 számú pályázat során 8.511.346,- forinttal támogatja.

- Hirdetés-spot_imgspot_img

Legfrissebb hírek

- Hirdetés-spot_img

Kapcsolódó hírek

- Hirdetés-spot_img