KÖMPÖC: ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT KÖMPÖC-KISKUNMAJSA ÖSSZEKÖTŐ UTAT

0
122

Szeptember 29-én délután nagyszabású ünnepség keretében adták át az 5411 jelű út Kiskunmajsát Kömpöccel összekötő szakaszát. A József Attila Művelődési Ház előtt megtartott eseményen közreműködött a Csengelei Fúvószenekar, valamint a csengelei mazsorett csoport.

Patkós Zsolt, Kiskunmajsa város polgármestere, a kiskunmajsai kistérségi társulás elnöke köszöntőjében olyan örömünnepnek nevezte az útszakasz átadását, amely nemcsak Kömpöcnek, hanem a kiskunmajsai kistérség valamennyi települése számára új perspektívát jelent. A felújítással Kistelek, illetve az M5-ös autópálya is biztonságosabb módon közelíthető meg a kistérség lakói számára. Az elmúlt időszakban elsőként a móricgáti út felújítása készült el, most a kömpöci, majd utána a szanki és a gárgyáni út átadása várható. A háborús és gazdasági helyzet miatt a csólyospálosi és a tázlári út felújítása ideiglenesen fel lett függesztve, azonban mindenki bízik abban a kistérségben, hogy azon utak felújítása is megvalósulhat a közeljövőben.

Tisoczki László, Kömpöc község polgármestere beszédében ismertette a települést átszelő út történetét, annak fejlődési fázisait. Az addig közlekedési szempontból elzárt település 2006-ban a kisteleki felhajtó révén közvetlen kapcsolatba került az országos autópálya-hálózattal, ez azonban azt is jelentette, hogy egyre több nehézgépjármű haladt át a településen, ami lerontotta az út minőségét. A településvezető köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek és Mosóczi László korábbi közlekedésért felelős államtitkárnak, hogy szívükön viselték a kömpöci emberek problémáját és támogatták a település lakosságát abban, hogy felújított úton közlekedhessenek Kiskunmajsa és az M5-ös autópálya között. A kivitelezés előkészítése során olyan helybeli igényeket is figyelembe vett az út fenntartója, mint a Kistelek felől elkészült lassító sziget, ami nagyban hozzájárul az út mentén található általános iskolába tartó gyermekek biztonságához.

Mosóczi László, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszteri tanácsadója kifejtette: Magyarország Kormánya több program keretében támogatja az országos közúthálózat felújítását, jelenetős részben hazai forrásból. Az elmúlt évtizedben több mint 6000 km hosszúságú közút újult meg 755 milliárd forint értékben. A tavalyi esztendőben jelentős mennyiségű alsóbbrendű út felújítása történt meg, ennek köszönhetően javult a vidéki kistelepüléseken élők életminősége. A kiskunmajsai kistérség sem maradt ki ezekből a fejlesztésekből, és az utak felújítása folytatódni fog. A Kiskunmajsa és az M5-ös autópálya közötti útfelújítás révén az országos sztrádahálózat még közelebb került Kömpöchöz. A volt államtitkár biztonságos közlekedést kívánt minden úton közlekedő számára.

Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun megyei igazgatója beszámolt a kömpöci út felújításának előkészületeiről és annak műszaki tartalmáról. A teljes beruházás – amely 2,023 milliárd forintba került – nem állt meg a megyehatárnál, hanem Csongrád-Csanád megyébe átnyúlva, az M5-ös autópálya kisteleki csomópontjáig valósult meg 6 méter szélességben. A legrosszabb szakaszokon a pályaszerkezet teljes cseréjét kellett elvégezni, az út felmarását követően két réteg aszfalt lett leterítve, közel 20.000 tonna aszfalt felhasználásával.

Lezsák Sándor, Kömpöc országgyűlési képviselője szerint két esztendővel ezelőtt minden küzdelem ellenére egyértelműbbnek tűnt, hogy mi várható a jövőben. Ezzel szemben ma már a jövő sem a régi – mondta, ma nehezebb megmondani, milyen jövő vár a fiatalokra 20-30 év múlva. Ma csak a magunk erejében lehetünk biztosak. Az útravaló nem lehet más, mint a helyi közösségi összefogás. Egymásba kell kapaszkodnunk, a családjainkba, a kisközösségekbe, az egyházi közösségekbe, az egyesületekbe, az önkormányzatokba. Összekapaszkodva a legnagyobb drámából is kijöttünk győztesen, ez segíthet napjainkban is. Beszédét Tamási Áron soraival zárta: „A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.” – Kötelességtudó emberek irányítják választókerületem önkormányzatait, közösségeit, egyházait, ebbe lehet igazán kapaszkodni, ehhez kapunk segítséget a kormányzattól, a Jóistentől, egymástól – összegezte gondolatait a térség országgyűlési képviselője.

Gál József plébános szentelése után ünnepélyes szalagvágásra került sor, majd felújított út által érintett települések polgármesterei hordót gurítottak az átadás tiszteletére. Az ünnepséghez Süli Mendi szép énekeivel, Balázs Vilma pedig verssel járult hozzá.