17.1 C
Kiskunmajsa

MÉZESKALÁCS BETLEHEMET KÉSZÍTETTEK A TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS SZAKOS DIÁKOK A TOMORI PÁL GIMNÁZIUMBAN

- Hirdetés-spot_imgspot_img
Az ehető vásárfia, a mézeskalács volt a régi búcsúk és vásárok egyik legnépszerűbb terméke. A gyerekek mindig nagy örömmel vették kézbe a ritka ajándékot. A huszárt vagy éppen babát formázó mézeskalács egyben játékul is szolgált, míg el nem fogyott.
– Régen, amikor még nem volt a maihoz hasonló cukorbőség, a méz volt az egyik édesítőszer. A mézből viszont nem volt sok és szinte csak ünnepi alkalmak, például lakodalom vagy éppen karácsony idején került édes tészta az asztalokra – magyarázta Dr. Balogné Dévai Katalin, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium szakmai oktatója, miközben a turizmus-vendéglátás ágazatban tanulókkal készülődtek karácsonyi mézeskalácsok sütésére.
A mézeskalács készítés egykoron sok családnak biztosított megélhetést, de változott világ. A keményebb „debreceni tésztáról”, a mézeskalácsosok is áttértek a könnyedebb tésztájú, ehető habbal díszített sütemények készítésére.
A szakmai oktató elmesélte, hogy még egészségügyi főiskolás korában, jótékonysági céllal – gyermekintézmények támogatására – sütöttek először mézeskalácsot. Másfél évtizede Lázár Julianna mézeskalács-készítő mester tanítványaként, sikerrel vizsgázott a népi kismesterségből, így már oktatja is a mézes tészta készítését, ami manapság sem veszített népszerűségéből.
A mézeskalács készítés összetett munka, így az 5 éves technikusi képzés résztvevői is két napig sürögtek-forogtak a középiskola tankonyhájában. Az egyik nap a tésztagyúrás, a másikon a formák kiszaggatása és díszítése volt a feladatuk, melynek során egy térbeli alkotást, egy betlehemet is készítettek.
Boszorkányos mézeskalács
25 dkg méz +5 dkg margarin= összemelegítjük
Egy másik edénybe: 4 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 szalalkáli, fahéj, szegfűszeg, mézeskalács fűszer keverék ízlés szerint. Ezeket habverővel összeverjük, majd bele verjük a margarinos mézet is. A végén beleszitálunk 70 dkg lisztet és kézzel összedolgozzuk. (Galuska tészta keménységű lesz, fóliával letakarjuk, másnap használhatjuk.)
Máz: 3 tojásfehérje és 1/2 kg átszitált porcukor.
- Hirdetés-spot_imgspot_img

Legfrissebb hírek

- Hirdetés-spot_img

Kapcsolódó hírek

- Hirdetés-spot_img