22.2 C
Kiskunmajsa

MÓRICGÁT: ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT GYÜLEKEZETI VENDÉGHÁZAT

- Hirdetés-spot_imgspot_img

MÓRICGÁT: ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT GYÜLEKEZETI VENDÉGHÁZAT
Hálaadó istentiszteletet tartott június 19-én délután a móricgáti református gyülekezet a templom építésének 65. évfordulóján. Ugyanezen a napon került átadták a gyülekezet új vendégházát.
Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Egyházmegye esperese által bemutatott istentisztelet keretében megemlékeztek Dobos Károly templomépítő lelkészről, akit 1952-ben, a Rákosi-korszak idején száműztek Budapestről Móricgátra. Dobos Károly néhány esztendő múlva, 1957-re templomot épített a tanyasi református közösségnek. A templom építésének történetét Dobos Károly unokája, Dobos Bence lelkész idézte fel.
Az istentiszteletet követően, a felújított református gyülekezeti vendégház átadásán Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott: a hitéletben az építkezés és a felújítás látványos megújulást eredményezett az előző időszakban.
– Magyarországon és a Kárpát medence magyarok lakta területein az elmúlt évtizedben több mint háromezer templom került felújításra és több mint kétszáz új templom épült – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke, aki kiemelte:„Figyelmeztető és fegyelmező körülmény napjainkban a bejegyzett református hívek csökkenő száma. Mindez azt jelzi, hogy nem elég a közlekedésben utakat építeni, hanem a lelkek között is legalább ilyen szilárd és biztonságos utat kell létrehoznunk, különben elindulunk a lejtőn, ahol már nagyon nehéz lesz a megállás. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy ebben a már-már lehetetlen helyzetben a lehetséges megoldásokat megtaláljuk” – fogalmazott Lezsák Sándor.
Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a budai fasori református gyülekezet tagjaként hálásan emlékezett meg Dobos Károly lelkészről, akit éppen a fasori gyülekezettől száműztek Móricgátra. A helyettes államtitkár szerint azért is fontos az egyházi ingatlanok megújulása, mivel így a közösségek otthonra találhatnak. Ehhez Magyarország Kormánya biztosítja a forrásokat, a munkát azonban a helyi közösségeknek kell elvégezniük. Ezt tette a móricgáti gyülekezet is a vendégház felújításával.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat képviseletében Mák Kornél alelnök is köszöntötte a móricgátiakat. Ahogy mondta: amíg úgy zúg az ének, mint Móricgáton, addig a közösség jó állapotban van, ezt a virágzó jövőt kívánta minden helybelinek. A kiskunlacházi református anyagyülekezet részéről Galambos Lajos főgondnok tartott köszöntőt, megemlékezve a két település közös történelmi múltjáról.
Az 1997-ben megvásárolt szomszédos tanyaépületben a móricgáti reformátusok előbb táborhelyet alakítottak ki, melynek korszerűsítése szükségessé vált. A Magyar Falu Program 2020. évi pályázatán 27 millió forintot nyert a gyülekezet a vendégház felújítására és közösségi tér kialakítására. Ezt az összeget egészítette ki a református egyházkerület, az egyházmegye és a hívek 11,7 millió forinttal. A felújítás során egy nagyobb közös tér, korszerű vizesblokk, jól felszerelt konyha és öt szoba került kialakításra.

- Hirdetés-spot_imgspot_img

Legfrissebb hírek

- Hirdetés-spot_img

Kapcsolódó hírek

- Hirdetés-spot_img