22.2 C
Kiskunmajsa

SZANK: FELAVATTÁK A DÍSZPOLGÁROK FALÁT

- Hirdetés-spot_imgspot_img

SZANK: FELAVATTÁK A DÍSZPOLGÁROK FALÁT
A település kitüntetett díszpolgárait ünnepelték Szankon, ahol emlékfalon is megörökítették azt a tizenegy személyt, akik kiérdemelték a közösség elismerését. Az emlékfal leleplezése előtt adták át az idei Szank Díszpolgára elismerést, amit Dr. Békássy Szabolcs (1909-1962) néhai katonaorvosnak, egyhangú döntéssel ítélt oda a község képviselő-testülete. Békássy doktor a második világháború idején, még sebesülten is tette a dolgát és elláta a sérült magyar katonákat. Később háziorvosként dolgozott Szankon, ahol köztiszteletben álló orvosként emlékeznek rá a helybéliek.
Foglalkozását később Szabolcs fia, majd unokája Dr. Békássy Szabolcs háziorvos is folytatta, aki gyerekkorában gyakran töltötte a nyarait Szankon. Mint a közösségi oldalán írta: „A Szankon gyermekként eltöltött napok jó emlékét örökre megőriztem, így különösen jó érzéssel látogatok el minden alkalommal a településre. A mostani látogatás azonban még különlegesebb volt, hiszen megannyi szanki polgárral volt lehetőségem találkozni, akik személyes élményeiket osztották meg velünk nagypapa és édesapám szanki éveiről. Köszönöm ezt az életre szóló lelki élményt az elismerést felterjesztő Rokolya Ferencnek, Szank Község Önkormányzatának és minden kedves szanki polgárnak. Számos orvos arról álmodozik, hogy egyszer fia, lánya átveszi tőle a stafétát, a praxist, így volt ez édesapám esetében is. A Jóisten aztán másként rendelkezett, ugyanakkor folyamatosan jelenlévő iránymutatásaként értékelem, hogy ha édesapám vágya nem is teljesülhetett, háziorvosi munkám legelején első betegemet, aki időközben Szankról Dunavarsányba költözött, anno nagyapám kezelte az 1950-es évek derekán.”
A díszpolgári okmányokat Varga Ferencné adta át, majd a Gy. Szabó Béla Képtár udvarán felavatták a díszpolgárok falát, aminek elkészítését a Tooltechnik Kft. vezetői Rékasi László és felesége Rékasiné Dr. Oláh Gizella javasolták, majd finanszírozták. Az ünnepségén a település díszpolgárai: Falk Miklós, Dr. Elek József és Dr. Folberth György is jelen voltak.
Az emlékfalat a díszpolgári címmel 1999-ben kitüntetett Nagy Gábor, néhai nagygalambfalvi lelkész fia, Nagy Gábor tiszteletes áldotta meg. Az ünnepi műsorban közreműködött a Pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar, Hoffner Kinga, Varga Izabel, Misányi Gabriella, Herczeg Nóra alkotta vonósnégyese.

- Hirdetés-spot_imgspot_img

Legfrissebb hírek

- Hirdetés-spot_img

Kapcsolódó hírek

- Hirdetés-spot_img